Świąteczne pierniczki

Puszyste pierniczki świąteczne, które rozpływają się w ustach. Z nadzieniem lub bez, udekorowane jak lubisz. I można je równie dobrze jeść od razu, jak i upiec kilka dni przed świętami.

Składniki

  • 100 g masła Polskiego
  • 70 g śmietany Polskiej 18%
  • 2 szklanki mąki
  • 170 g płynnego miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z kakao.

Miód łączymy z masłem Polskim, cukrem i przyprawą do piernika, zagotowujemy. Ostawiamy do ostygnięcia.

Do śmietany Polskiej dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do mąki z kakao dodajemy miód z masłem i przyprawami, śmietanę, żółtka i ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy, aż powstanie jednolita masa. Wkładamy ją do lodówki pod przykryciem na minimum 24 godziny – ciasto zaraz po wyrobieniu będzie dość rzadkie, w lodówce zgęstnieje.

Schłodzone ciasto wyjmujemy i lekko podsypując mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-7 mm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch można posmarować białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut (w zależności od grubości pierniczków: od 7 do 12 min).

Dowolnie dekorujemy, np.: czekoladą, lukrem.

Podpowiedzi

  • Pierniczki możemy przygotować z nadzieniem. Ciasto rozwałkowujemy wówczas nieco cieniej niż w przypadku pierniczków bez nadzienia (ok. 3-4 mm). Wykrawamy kółka nieco większe niż mamy foremki, środku jednego kółka wykładamy ok. pół łyżeczki gęstych powideł śliwkowych lub twardej marmolady (unikamy rzadkich dzemów i konfitur). Nakrywamy drugim kółkiem ciasta i dociskamy ciasto wkoło nadzienia. Foremką wycinamy kształty, uważając, by wokół nadzienia pozostawało dociśnięte ciasto (żeby nadzienie nie wypłynęło podczas peiczenie). Pieczemy jak pierniczki bez nadzienia.
  • Wykorzystując masłośmietanę bez laktozy, przygotujesz pierniczki dla każdego - nawet osób z nietolerancją laktozy.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
9+9 =

Zobacz również inne przepisy