Wydarzenia
1 lipca 2012 roku Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska w Trzebownisku została włączona w struktury Grupy Mlekovita. Dziś, po 13 latach funkcjonowania w strukturach największej firmy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, zakład i hurtownia w Trzebownisku nie tylko dobrze służą mieszkańcom całego Podkarpacia, ale też pracują na sukces całej Grupy.
Dzięki połączeniu z Grupą Mlekovita zakład w Trzebownisku przeszedł gruntowną modernizację, zwiększył moce produkcyjne i zyskał nowe możliwości. Nakłady inwestycyjne poczynione przez ten czas wyniosły ok. 21 mln zł i objęły m.in. rozbudowę infrastruktury magazynowej i produkcyjnej, zakup nowoczesnych linii technologicznych oraz wdrożenie rozwiązań proekologicznych, takich jak kotłownia gazowa z kogeneracją czy modernizacja oczyszczalni ścieków wraz z biogazownią. Przerób mleka wzrósł trzykrotnie - dziś to już 300 tys. litrów dziennie, co przekłada się na znaczący wzrost wartości produkcji i sprzedaży, a nad przebiegiem całego procesu produkcyjnego czuwa 250 wykwalifikowanych pracowników.
- W 2012 roku zakład w Trzebownisku nie wykorzystywał w pełni swojego potencjału produkcyjnego. Włączenie go w struktury Grupy Mlekovita stworzyło warunki do intensywnego rozwoju i stopniowego zwiększania skali działania. Z okazji rocznicy tego ważnego momentu chciałem w szczególny sposób podziękować pracownikom za ich zaangażowanie, solidność i profesjonalizm - to dzięki nim przez te wszystkie lata mogliśmy wspólnie budować sukces naszego zakładu. Pragnę również wyrazić wdzięczność naszym rolnikom, którzy każdego dnia dostarczają do zakładu w Trzebownisku surowiec najwyższej jakości. Ich zaufanie, lojalność i codzienna praca są fundamentem rozwoju całej Grupy Mlekovita - mówi Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.
Zakład w Trzebownisku specjalizuje się w wytwarzaniu szerokiej gamy wyrobów mleczarskich: mleka spożywczego, twarogów, masła, mleka w proszku, kefirów, maślanek naturalnych i owocowych, śmietan ukwaszonych. Znane i lubiane, nie tylko na Podkarpaciu, są produkty regionalne: serek ziarnisty z Trzebowniska, kefir luksusowy z Trzebowniska, twarogi z Trzebowniska, maślanka z Trzebowniska, masło z Trzebowniska, śmietana z Trzebowniska. W podkarpackim zakładzie Mlekovity powstają również certyfikowane wyroby ekologiczne: kefir i masło, a z myślą o osobach zmagających się z nietolerancją laktozy poszerzono asortyment o kefir bez laktozy. W ostatnich latach rozwijana jest również linia dań gotowych Bistro Minutka, w którą wchodzą m.in. pierogi i uszka w kilkunastu wariantach smakowych, pierogi leniwe i kopytka - to jedyna taka inicjatywa w polskim mleczarstwie.
Dzięki synergii i konsekwentnej realizacji strategii przyjętej dla zakładu w Trzebownisku możliwe było osiągnięcie założonych celów: zwiększenia skali działania, specjalizacji produkcji oraz umocnienia pozycji Mlekovity na Podkarpaciu. Po 13 latach wspólnej drogi widać, że połączenie sił przyniosło wymierne korzyści nie tylko zakładowi, ale także dostawcom mleka i całemu regionowi. Trzebownisko jako jeden z 26 zakładów produkcyjnych lidera polskiego mleczarstwa stało się ważnym punktem na mleczarskiej mapie Polski - nowoczesnym, silnym siłą Grupy Mlekovita i gotowym na kolejne wyzwania.