Kokosowa z krewetkami

Sposób przygotowania

• Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać, szczypior odłożyć. Marchewkę oraz seler obrać, pokroić w kostkę. Por umyć, pociąć w talarki. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Tymianek opłukać, posiekać. • Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, zeszklić dymki, por, czosnek i chili. Dołożyć marchewkę oraz seler, smażyć 10 min. Dodać imbir, tymianek i koncentrat pomidorowy, zalać bulionem, gotować 20 min. • Ryż ugotować na sypko. Limonkę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rozgrzać resztę masła klarowanego, wsypać mąkę, chwilę smażyć. Rozprowadzić szklanką bulionu, wlać do zupy. • Do garnka dodać mleko kokosowe, skórkę oraz sok z limonki. Doprawić łyżeczką mielonej papryki, solą i piep- rzem, gotować 10 min. Wrzucić krewetki, gotować 3-4 min, aż staną się różowe. Wsypać szczypior, wymieszać. Na talerze nałożyć ryż, wlać zupę.