Minitarty z groszkiem

Sposób przygotowania

Zimne masło Polskie posiekać z przesianą mąką i szczyptą soli. Dodać jajko oraz 2 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, odłożyć na 30 min do lodówki.

Miętę opłukać, gałązkę odłożyć, resztę posiekać. Groszek wrzucić na osolony wrzątek, blanszować 5 min, osączyć. Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać, zeszklić na maśle klarowanym. Dodać groszek, miętę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać.

Śmietanę Polską połączyć z 2 jajkami, doprawić solą i pieprzem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyścielić nim foremki do tarty, nakłuć widelcem. Do każdej nałożyć warzywa, zalać śmietaną, posypać serem Mozzarella. Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Przed podaniem ozdobić miętą.