Szaszłyki z klopsików i mozzarelli

Sposób przygotowania

• Bazylię, tymianek oraz oregano opłukać, posiekać. Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać, zeszklić na łyżce masła klarowanego. • Kajzerkę namoczyć, odcisnąć. Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z bułką tartą. • Do mięsa mielonego dodać dymkę, zioła, odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem, masę wyrobić. Uformować niewielkie klopsiki, panierować je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej z serem. • Rozgrzać masło klarowane do głębokiego smażenia. Partiami wkładać klopsiki, usmażyć na złoto. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. • Mozzarellę osączyć z zalewy. Na szpadki nadziać na przemian klopsiki oraz kulki mozzarelli.