Roladki z bakłażana z serem Favita

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Miętę i estragon płuczemy, gałązkę mięty odkładamy, resztę ziół siekamy.

Bakłażany myjemy, kroimy w plasterki. Posypujemy czosnkiem, solą i pieprzem, smarujemy roztopionym masłem klarowanym. Układamy na blasze (lub grillu), pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.

Orzeszki siekamy, prażymy na suchej patelni. Cytrynę parzymy, osuszamy, ścieramy skórkę. Ser Favita rozcieramy ze śmietaną Polską, dodajemy zioła i skórkę z cytryny. Doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.

Na plastry bakłażana nakładamy farsz, zwijamy. Roladki układamy na półmisku, kropimy oliwą i sokiem z 1/2 cytryny. Posypujemy orzeszkami, dekorujemy miętą.