Placuszki z mleka zsiadłego

Zsiadłe mleko Polskie zazwyczaj kojarzy się z latem i duetem z młodymi ziemniakami. Ale wykorzystacie je również do przygotowania pysznych, prostych i puszystych placuszków.

Składniki

  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru pudru lub drobnego cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 370 g zsiadłego mleka Polskiego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, mieszamy ze zsiadłym mlekiem Polskim. Do drugiej miski przesiawamy mąkę i mieszamy z sodą i solą. Łączymy z masą z żółtek i mleka zsiadłego, krótko miksujemy.  Delikatnie łączymy z pianą ubitą z białek.

Rozgrzewamy masło klarowane na patelni i łyżką nakładamy ciasto, formując placuszki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy na ręcznikach papierowych. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, śmietaną, jogurtem, syropem klonowym, miodem, orzechami, owocami sezonowymi lub dżemem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+1 =