Placki z warzywami

Sposób przygotowania

• Brokuły umyć, podzielić na różyczki, blanszować 5 min w osolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić, drobno pokroić. • Cukinie opłukać, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Szczypiorek, koperek i natkę umyć, 1-2 gałązki natki odłożyć, resztę posiekać. • Połączyć cukinie, brokuły, serek, bułkę tartą, czosnek, szczypiorek, koperek, natkę oraz żółtka. Doprawić paroma kroplami tabasco, solą i pieprzem. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy, delikatnie wymieszać. • Rozgrzać masło klarowane, nakładać ciasto, formując placki, usmażyć z obu stron na rumiano. Nałożyć na talerz, udekorować natką.