Pieczone bakłażany z purée z groszku

Sposób przygotowania

• Bakłażany umyć, pokroić w plasterki. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać. Szczypiorek i zioła umyć, posiekać. • Stopić 50 g masła klarowanego. Bakłażany posypać czosnkiem, oregano, solą oraz pieprzem, skropić masłem klarowanym. Ułożyć na blasze, piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. (lub na grillu). • Rozgrzać 50 g masła klarowanego, zeszklić cebulę. Wsypać połowę szczypiorku, bazylię, miętę i groszek, mieszając, smażyć 2-3 min. Podlać niewielką ilością wody, przykryć, dusić ok. 15 min. • Ugotowany groszek zmiksować lub rozgnieść. Dodać resztę masła klarowanego i śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem, ponownie zmiksować. • Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Upieczone bakłażany przenieść na półmisek, nałożyć purée z groszku, posypać resztą szczypiorku i chili.