Kulki ryżowe z serem Favita

Sposób przygotowania

• Zagotować 2 szklanki wody, dodać kostkę rosołową. Wsypać ryż, gotować, aż wygotuje się cały płyn (ryż ma być rozgotowany). Ostudzić w garnku. • Lubczyk i bazylię opłukać, posiekać. Ser Favita pokroić w kostkę. Do ryżu dodać zioła, 1-2 łyżeczki czarnuszki, mąkę i łyżkę bułki tartej, doprawić solą oraz pieprzem, starannie wyrobić. • Z masy zrobić placuszki, na środku położyć po kawałku sera, zwinąć, formując kulki. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. • Rozgrzać masło klarowane do głębokiego smażenia. Wrzucać partiami ryżowe kulki, usmażyć na złoto. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło.