Krewetki w cieście

Sposób przygotowania

• Stopić 2 łyżki masła klarowanego. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Krewetki oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i mieloną ostrą papryką, polać masłem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać, przykryć, odstawić na godzinę do lodówki. • Zimne piwo wymieszać z mąką (dodać jej tyle, by powstało ciasto bardziej gęste niż na naleśniki), doprawić do smaku solą i pieprzem. • Rozgrzać masło klarowane do głębokiego smażenia. Krewetki zanurzyć w cieście, włożyć do masła, smażyć 2-3 min na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. • Sałatę opłukać, osuszyć. Pół cytryny pokroić w plasterki. Półmisek wyścielić liśćmi sałaty, nałożyć krewetki w cieście, udekorować plasterkami pomidora, ogórka i cytryny.