Jaja faszerowane z Favitą

Sposób przygotowania

Ser Favita kroimy w kostkę, kilka kostek pozostawiamy do dekoracji, pozostałe miksujemy ze śmietaną Polską i majonezem na gładką masę. Dzielimy ją na 3 części. Do jednej dodajemy łososia i sok z cytryny, miksujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do drugiej dodajemy podsmażone na maśle klarowanym i ostudzone pieczarki z cebulą, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Trzecią część łączymy z posiekanymi suszonymi pomidora oraz kaparami, również doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka kroimy na pół. Na części układamy masę łososiową i dekorujemy koperkiem oraz ikrą pstrąga, na części – masę pieczarkową i dekorujemy kiełkami lucerny, a na pozostałych – masę z suszonymi pomidorami i kaparami, którą dekorujemy listkami natki pietruszki. Podajemy z odłożoną pokrojoną w kostkę Favitą.