Dip jogurtowy z granatem

Jogurt naturalny typu greckiego to znakomita baza wielu dipów i sosów. Rewelacyjnie łączy się z wieloma dodatkami. W naszym przepisie wykorzystaliśmy pestki granatu. 

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 5 gałązek mięty
  • owoc granatu
  • oliwa
  • krem balsamiczny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy, siekamy. Natkę, koperek i miętę opłukujemy, osuszamy. Odkładamy po gałązce natki oraz mięty, resztę ziół siekamy.

Cytrynę sparzamy, osuszamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Granat kroimy na pół, wydobywamy pestki.

Schłodzony jogurt łączymy z cebulą, 3/4 posiekanych ziół, skórką oraz sokiem z cytryny, 1-2 łyżkami oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, starannie mieszamy.

Dip nakładamy do miseczki, posypujemy pestkami granatu. Skrapiamy oliwą oraz kremem balsamicznym. Dekorujemy resztą natki i mięty.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+2 =