Naleśniki z twarogiem sypkim - pysznie nadziane na 3 sposoby

Sposób przygotowania

Ciasto na naleśniki: Masło klarowane rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy do niej jajka oraz mleko Wypasione, miksujemy. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo tyle wody, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany.

Do masy dodajemy rozpuszczone masło klarowane. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilkanaście minut.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Smażymy około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na żółty kolor. Przekładamy na talerz i przykrywamy ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników.

Nadzienie waniliowe: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. Twaróg sypki i pozostałe składniki nadzienia przekładamy do miski, miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy.

Nadzienie truskawkowe: Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy twaróg sypki ze śmietaną Polską, cukrem pudrem, cukrem z wanilią i skórką cytrynową. Dodajemy truskawki, mieszamy.

Nadzienie szpinakowe: Obraną cebulę drobno siekamy. Ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło Polskie, dodajemy cebulę, solimy i smażymy na średnim ogniu 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek, mieszamy, smażymy przez minutę. Porcjami dodajemy szpinak i mieszamy, aż świeże liście zmniejszą swoją objętość. Zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy twaróg sypki, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy.

Przygotowanie naleśników: Na każdy naleśnik nakładamy porcję nadzienia i zwijamy w rulon. Zwinięte naleśniki smażymy na małej ilości masła klarowanego do ładnego zrumienienia.

 

Przepis przygotował dla Was:

Grzegorz z