Makaron z Favitą oraz pesto z bazylii i Chedara

Makarony i sery to połączenia idealne! W tym przepisie znajdziesz nie tylko Favitę o charakterystycznym lekko słonym smaku - smak bazyliowego pesto został wzbogacony wyrazistym Cheddarem.

Składniki

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 270 g sera Favita 
  • 4 pomidory
  • 2 pęczki bazylii
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera Cheddar wiórki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Pomidory myjemy, kroimy na cząstki.

Ser Favita kroimy w drobną kostkę lub kruszymy. Bazylię myjemy, parę gałązek odkładamy, resztę grubo siekamy. Czosnek obieramy.

Miksujemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i wiórki sera Cheddar. Doprawiamy solą oraz pieprzem; wlewamy tyle oliwy, by powstał dość rzadki sos; mieszamy.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Osączamy, dodajemy do pesto. Nakładamy na talerze, posypujemy pomidorami, serem Favita oraz listkami bazylii.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+4 =