Karp zapiekany w sosie śmietankowym z suszonymi grzybami

Składniki

Ryba:

  • 1 kg filetów dzwonek karpia
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 6 łyżek pszennej mąki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • duża garść suszonych grzybów
  • 330 ml śmietanki Polskiej 18%
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pęczek koperku

Do wysmarowania naczynia:

  • masło klarowane

Do podania:

  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do miękkości - potrwa to około 20-30 minut (w razie potrzeby dolewamy wody podczas gotowania). Odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Dzwonka karpia lekko solimy i pieprzymy, panierujemy w mące, następnie strząsamy jej nadmiar. Rybę smażymy partiami na silnie rozgrzanym maśle klarowanym, aż będzie miała piękny, złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym. Układamy w nim kawałki karpia. Zapiekamy przez 10 minut.

Koperek drobno siekamy, dodajemy do śmietanki Polskiej. Dodajemy do niej także posiekane grzyby. Doprawiamy solą i mieszamy. Śmietanką zalewamy podpieczoną rybę. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut - aż końce grzybów zaczną się lekko przypalać.

Gotowe danie dekorujemy gałązkami koperku.

 

Przepis przygotował dla Was:

Grzegorz z 

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
1+8 =