Conchiglie z warzywami

Conchiglie, czyli muszle makaronowe z warzywami, zapieczone z serem w sosie pomidorowym, to smaczne i proste w przygotowaniu danie. Znakomite na obiad lub kolację. Sprawdź nasz przepis już teraz!

Składniki

  • 300 g makaronu conchiglie (duże muszle)
  • cukinia
  • łodyga selera naciowego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • po 2 gałązki oregano i tymianku
  • 4 gałązki bazylii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 150 g Mozzarelli mini - mini
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Cukinię oraz seler naciowy myjemy, kroimy w kostkę.

Zioła płuczemy, siekamy. Kulki Mozzarelli Kuchmistrza kroimy na ćwiartki lub drobniej.

Rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, podsmażamy do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Wlewamy pomidory z puszki, wsypujemy 1/2 posiekanych ziół. Doprawiamy łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Dusimy mniej więcej 15 min.

Rozgrzewamy resztę masła klarowanego, wrzucamy seler naciowy, cukinię, resztę posiekanych ziół, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, smażymy 10 min.

Makaron napełniamy przygotowanymi warzywami. Układamy w naczyniu żaroodpornym napełnionym połową sosu pomidorowego, polewamy resztą sosu, posypujemy połową sera mozzarella. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Pomidorki myjemy, przecinamy na pół. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy resztą mozzarelli, pomidorkami koktajlowymi oraz listkami bazylii.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
1+6 =