Wypasiona baba drożdżowa

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn (składniki na rozczyn odejmujemy z podanych): do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru. Zalewamy 1/3 szklanki letniego (nie gorącego) mleka Wypasionego. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20-30 min).

Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki, delikatnie mieszamy. Uzupełniamy roztrzepanymi z cukrem żółtkami i roztrzepanym jajkiem, szczyptą soli, letnim mlekiem Wypasionym, aromatem i wyrabiamy. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło Polskie. Wyrabiamy ciasto do momentu, gdy będzie miękkie i elastyczne, pod koniec dorzucając rodzynki. Formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godz.).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wyrabiamy jeszcze raz. Z podanych składników wyjdą dwie babki – ciasto wykładamy do 1/3 wysokości do dwóch foremek wysmarowanych masłem Polskim i wysypanych bułką tartą lub mąką pszenną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).

Pieczemy w temperaturze 170°C ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy ok. 10 min w foremce, wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem.