Tradycyjny sernik wielkanocny

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę smarujemy masłem Polskim, wykładamy papierem do pieczenia i również natłuszaczamy go masłem.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Masło Polskie kroimy na małe kawałki. Oddzielamy żółtka od białek.

W dużej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy żółtka, miksujemy dokładnie.

Ucieramy masę, dodając porcjami twaróg sernikowy Na Polski StółDo masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Krótko miksujemy do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy serowej, delikatnie i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy. Do piekarnika na najniższą półkę wstawiamy dowolną formę wypełnioną do połowy wodą (dzięki temu sernik mniej będzie pękać). Formę z masą serową wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez około 60 minut (w czasie pieczenia NIE otwieramy piekarnika!).

Studzimy w wyłączonym piekarniku i lekko uchylonych jego drzwiach. 

Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Przepis przygotował dla Was:

Grzegorz z